tanderuit_1Gemiddeld beginnen kinderen met het wisselen van tanden tussen de 4-7 jaar. Dit is vaak een bijzondere gebeurtenis. Kinderen associëren het met “groot” zijn. De tand wiebelt vaak al een poosje, sommige kinderen vinden het spannend om ‘m er uit te trekken. Als het eenmaal zo ver is zijn ze blij en opgelucht.

Soms valt een tand er op school uit. Natuurlijk kun je de tand in een broekzak laten stoppen of in een papiertje inpakken en in de tas laten stoppen. Het is echter voor kinderen heel speciaal, als er wat aandacht aan deze bijzondere gebeurtenis wordt besteed. Daarom hebben wij een speciale tandenpost-kaart gemaakt. Op het witte rondje plak je met plakband de tand goed vast. Je schrijft onderaan de kaart de naam van het kind, waar de tand er uit viel en wanneer. Eventueel kun je de kaart in een mooie envelop doen. Kinderen zullen het heel bijzonder vinden als ze zo’n tandenpost-kaart mee naar huis mogen nemen!

Ik hoorde eens een verhaal over een school, waarbij een juf was met een schatkist. De schatkist had een grote, gouden sleutel. In de schatkist, zaten kleine doosjes om de tand te bewaren. Op deze school werd het iets magisch, alle kinderen die een tand of kies verloren, mochten langs deze juf om uit de schatkist een doosje te krijgen voor hun tand. Leuk idee! Op jullie school zou je ook een schatkist kunnen maken/kopen.

Als kinderen bezig zijn met het wisselen van hun tanden, is het bij uitstek het moment om hier op school aandacht aan te besteden en ze gezond poetsen eetgedrag aan te leren. Het is een actueel onderwerp wat leeft bij de kinderen zelf. Je zou bijvoorbeeld het wisselen van een tand op school als startmoment kunnen gebruiken.

Naast dat, wij vinden dat het wisselen van tanden voor kinderen iets bijzonders is, waar best even bij stil gestaan mag worden, vinden wij het ook belangrijk dat kinderen leren dat ze goed moeten poetsen,  gezond moeten eten en vooral waarom dat belangrijk is. Daarnaast vinden we het goed om kinderen alles te leren over het wisselen van tanden, het belang van controle door de tandarts. Zo zullen ze beter gemotiveerd zijn om zuinig te zijn op hun gebit.

Wij hebben voor het onderwijs een lespakket samengesteld voor kinderen in groep 3 en 4. Bij dit pakket zijn ook materialen te bestellen. Het pakket komt binnenkort online. De werkbladen zijn te vinden op deze website via downloads. Ze zijn gratis te downloaden en uit te printen. Wij zullen regelmatig nieuwe werkbladen over het gebit laten ontwerpen en toevoegen, dus houd de website in de gaten! Ze zijn een leuke toevoeging op de materialen die al op het internet beschikbaar zijn als je een project over het gebit gaat doen in de klas.

Wij vinden het belangrijk dat onze pakketten kinderen, ouders en leerkrachten aanspreken. Onze huisstijl hebben wij daarom speciaal laten ontwerpen door Ankepanke en zij heeft ook alle werkbladen in deze stijl omgezet. Overige materialen hebben wij met zorg uitgekozen, passend bij het concept en de stijl.

Wij hopen dat scholen en vooral de kinderen veel plezier beleven aan de lessen en er bovendien een heleboel van op zullen steken!

Er zijn meer projecten rondom gebitspreventie op school. Voor gastlessen rondom dit thema in heel Nederland, verwijzen wij naar de website www.houjemondgezond.nl of www.trammelantintandenland.nl.

Wetenschappelijk onderbouwde informatie vind je op www.ivorenkruis.nl.

houjemondgezondtrammelantintandenland