blijvend-gebit-kleurWeet je nog hoe leuk het was toen je dat allereerste witte streepje zag in de mond van je kind? De eerste tand! Oma’s en opa’s werden gebeld en de datum van wisselen werd netjes genoteerd. Misschien heb je dat wel bij het doorkomen van alle tanden gedaan. Tussen de 4 en 7 jaar zal bij de meeste kinderen de eerste tand los komen te zitten en eruit vallen. Een bijzondere gebeurtenis. Veel ouders, en ook kinderen, associëren dit moment met “groot” worden. Het melkgebit wordt gewisseld.

Het wisselen gebeurt in 3 fases:

– de eerst wisselfase
Deze fase start gemiddeld rond het 6e jaar en eindigt rond het 8e jaar. Als eerste valt vaak de centrale snijtand van de onderkaak uit. Het komt ook voor, dat deze fase start met het doorkomen van de 1e volwassen kies in de onderkaak. Deze groeit achter de achterste melkkies. Uiteindelijk zullen zowel links als rechts en zowel boven als onder de eerste volwassen kiezen doorkomen. Ook zullen er 8 snijtanden uitvallen, de voortanden onder en boven en de tanden direct daarnaast.

– de rustfase
Het gebit van kinderen in de leeftijd van 9 en 10 jaar, bevindt zich meestal in een rustfase. Tijdens de rustfase zitten er geen tanden los en er komen ook geen nieuwe tanden of kiezen door. Toch gebeurt er in het kaakbot een heleboel. Wortels van melkkiezen en de melkhoektanden worden door het lichaam opgenomen en er worden nieuwe wortels van volwassen tanden en kiezen gevormd.

– de tweede wisselfase
De start hiervan is meestal met het wisselen van de hoektanden onder. Het kan ook dat de eerste kleine kies boven of onder als eerste los komt te zitten. De gemiddelde leeftijd waarop dit gebeurt is 11 jaar. Tijdens deze laatste fase zullen normaal gesproken alle tanden vervangen worden voor volwassen tanden en kiezen. Ook breken er nog 2 nieuwe grote kiezen door achter de achterste kiezen. Let op: dit zijn nog niet de verstandskiezen! Verstandskiezen zijn vanaf een jaar of 15 zichtbaar op een röntgenfoto in het kaakbot. Ze komen alleen door als er voldoende ruimte is. Als dit gebeurt, is men vaak al begin twintig. Gemiddeld gezien kunnen verstandskiezen doorkomen tussen 17 en 25 jaar, maar er zijn zelfs gevallen bekend waarbij ze pas rond het 40e levensjaar doorkwamen.