HHmaart12Ik ben Judith van Wijk, eigenaar van www.hipenhot.nl en moeder van 3 kinderen. Mijn dochter Sterre was laat met haar eerste tandje. Op eerste kerstdag 2007, ze was toen 10 maanden, ontdekten we een streepje onder in haar mond. Hoera, dacht ik! Mijn kind krijgt ook tanden. Vele vriendinnen-mama’s met zelfs jongere kindjes, hadden immers al trots verteld over het eerste tandje van hun kind.

Toen Sterre 4 was, gingen kinderen in haar klas wisselen. In haar mond, was nog geen losse tand te bekennen. Toen ze 5 was ook nog niet. Inmiddels waren vele vriendinnetjes haar al voorgegaan, zij hadden hun eerste tand er uit. Ze wilde zò graag ook gaan beginnen met wisselen. Toen ze zes was, zat er eindelijk een tand los.

Het duurde nog ruim een half jaar, voor deze tand ook zo los zat, dat hij er bijna uit ging vallen. Op 23 augustus 2013, ’s morgens om 10 uur, hing de tand nog slechts aan een draadje tandvlees. Sterre was bang. Ze durfde ‘m er niet uit te trekken. Ik wilde kijken. Het mocht. Ik beloofde er niet aan te zitten. En ik brak mijn belofte.

In één ruk trok ik er aan en de tand viel op haar lip. Haar blik veranderde in een nanoseconde van boos naar blij. Daar lag haar tand. Hij was er uit. Eindelijk. Ik kreeg er zelf tranen van in mijn ogen. Mijn kleine, grote dochter. Haar eerste tand er uit. Ze holde naar de spiegel op haar kamer om te kijken. Ik hoorde haar zeggen: “Eindelijk, eindelijk heb ik er ook een tand uit!” Ik was zo blij voor haar. Ik besefte hoe mijn kind hier naar had uitgekeken. Ik herkende haar gevoel van trots.

Ik besloot deze bijzondere gebeurtenis voor mijn dochter nog specialer te maken. Ik vertelde haar, dat ze een feestje mocht geven. Ze vond het leuk. Mijn man, die ik het ’s avonds vertelde, bedacht de naam: high teeth, afgeleid van high tea. We gingen aan de slag.

Ik wilde naast het eten van zoetigheid, de kinderen ook bezig houden en iets leren. Het feestje moest echt in het teken staan van tanden en kiezen. Ik ben al meer dan 15 jaar leerkracht en heb dus ruime ervaring in het ontwikkelen van educatief materiaal. Op internet vond ik informatie over het wisselen van tanden. Ook vond ik leuke pakketjes met tandenborstels, poetstabletjes, poetskaarten, enz om mee naar huis te geven na afloop van het feestje. Via de website van schooltv vond ik een aflevering van Koekeloere over het gebit om aan de kinderen te laten zien,  op andere plekken werkbladen over tanden en kiezen en een mooi voorleesboek.

We stuurden de kinderen leuke uitnodigingen, versierden het huis en maakten cupcakes. Het feestje was een groot succes. De kinderen genoten, mijn dochter was heel blij en na afloop kreeg ik smsjes van ouders die merkten dat hun kinderen een hoop hadden opgestoken.

Missie geslaagd, idee geboren. Dit was zò leuk, dat het een traditie mag worden. Samen met mijn man, webdesigner, en Ankepanke, grafisch ontwerper, gingen we aan de slag om een kant-en klaar concept te ontwikkelen. Op deze website vind je een compleet draaiboek voor een High Teeth, achtergrondinformatie, filmpjes, werkbladen en kleurplaten. Je kunt alles bestellen wat je voor het feestje nodig hebt. Zo kun je met weinig tijd een knetterleukfeestje in elkaar draaien en je kind een prachtige herinnering meegeven.

Voor leerkrachten zullen wij de komende tijd nog meer educatief materiaal gaan ontwikkelen, zodat er ook op school ingespeeld kan worden op het wisselen van de tanden en het bevorderen van gezond poetsgedrag. Op dit moment is de tandenpostkaart al verkrijgbaar. Een leuke manier om een uitgevallen tand naar huis mee te geven.

Veel plezier!

Fotografie: Simone Janssen